Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Οικότοποι - Στην Ευρώπη προστατεύονται, στην Κύπρο ...

Η διεθνής Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα του 1992, αποτελεί το πλαίσιο των προγραμμάτων της Ε.Ε. για την προστασία των ειδών και του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Σκοπός του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 είναι η διατήρηση ή αποκατάσταση των οικοτόπων και ειδών που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες οδηγίες σε ένα ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης στη φυσική τους εμβέλεια, χωρίς να σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι οι εν εξελίξει δραστηριότητες στην τοποθεσία πρέπει ν’ αλλάξουν ή να σταματήσουν.
Οι πιο σημαντικοί οικότοποι στην Κύπρο είναι, οι αλυκές της Λάρνακας και του Ακρωτηρίου, οι λίμνες της Ορόκλινης και του Παραλιμνίου και φυσικά οι περιοχές του Ακάμα και του Δάσους της Πάφου.

Όλες όμως αυτές οι περιοχές απειλούνται συνεχώς ακόμα και από το κράτος που έχει υποχρέωση να τις προστατεύει αλλά κυρίως από τις ανεξέλεγκτες και κυρίαρχες εταιρείες ανάπτυξης που το μόνο που στοχεύουν είναι να τις κτίσουν.

Συγκεκριμένα:

Στην αλυκή της Λάρνακας
Κτίστηκε η αφαλάτωση, ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, το αεροδρόμιο και η επέκτασή του χωρίς καν να συζητηθεί άλλη περιοχή. Η απόρριψη τοξικών λυμάτων στην Αλυκή Λάρνακας από τις δραστηριότητες του νέου αεροδρομίου και η χλιαρή αντίδραση του Υπουργείου Γεωργίας είναι χαρακτηριστική της ανεπάρκειας της Κύπρου να προστατεύει τις λίγες και ευαίσθητες περιοχές φυσικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας.

Στην Αλυκή Ακρωτηρίου:
Συζητείται η κατασκευή παραλιακού ασφαλτοστρωμένου δρόμου και η κατασκευή δρόμου ο οποίος θα διασχίζει την αλυκή από την κοινότητα Ακρωτηρίου μέχρι τον κύριο δρόμο. Σήμερα ολόκληρη η παραλιακή μεριά της Αλυκής Ακρωτηρίου είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος για τον οποίο κανένας δεν φροντίζει και έτσι αναλαμβάνουν δράση οι εθελοντικές ομάδες πολιτών.

Στην Ορόκλινη
Κτίστηκε ολόκληρη ανάπτυξη μέσα στην ίδια τη λίμνη μπαζόνοντάς την, κτίστηκε πρατήριο βενζίνης και ετοιμάζεται και η περαιτέρω ανάπτυξη οικιστικής περιοχής εντός της λίμνης. Η λίμνη είναι ο οικότοπος πολλών όμορφων και μοναδικών πουλιών όπως είναι η "Πελλοκατερίνα" για τα οποία όπως σήμερα φαίνεται να νοιάζονται μόνο κάποιοι λίγοι ξένοι παρατηρητές πουλιών.

Στη λίμνη του Παραλιμνίου
Ο βιότοπος του σπάνιου νερόφιδου Natrix Natrix κινδυνεύει από την μετατροπή της λίμνης σε οικιστική περιοχή με κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών, πέραν από την μόνιμη καταστροφή του φυσικού τοπίου.

Το Δάσος της Πάφου
Ο μεγαλύτερος προστατευόμενος οικότοπος στην Κύπρο είναι κλειστός στο κυνήγι και σε οποιαδήποτε ανάπτυξη από το 1938, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Φύση 2000, έχει κηρυχθεί "σημαντική περιοχή για τα πουλιά" και "ειδική ζώνη προστασίας για τα πουλιά". Σήμερα γίνονται σχεδιασμοί για άνοιγμα της περιμέτρου του δάσους όπου ζει το 70% των αγρινών, στο κυνήγι και γίνονται ανεπίσημες έρευνες για επιλογή χώρων για λατόμευση. Οποιοδήποτε από τα δύο επιτραπεί θα είναι καταστροφικό για το δάσος.

Στον Ακάμα
Είναι γνωστή η πάλη για την προστασία της περιοχής από τα αδηφάγα σχέδια των εταιρειών ανάπτυξης γης. Η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και να μην ενδώσει στις απειλές όσων αδημονούν να μετατρέψουν την πιο αξιόλογη περιοχή της Κύπρου σε ακόμη μια ακαλαίσθητη γειτονία τουριστικών σπιτιών. Η δίκαιη αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών είναι το κλειδί της επιτυχίας του Σχεδίου Προστασίας του Ακάμα.

Δυστυχώς όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις δεν έχουν εκτιμήσει την αξία των βιοτόπων της Κύπρου, οι οποίοι αφήνονται στις ορέξεις και την ανεύθυνη χρήση τόσο του ιδίου του κράτους όσο και των εταιρειών ανάπτυξης.

Ήδη έχουμε χάσει πολλά και σημαντικά…

1 σχόλιο:

  1. Έτυχε να πέσω πάνω στην Marie την Ελβετίδα Green η οποία μου είπε τα καλύτερα λόγια για σας και σας στέλλει πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή