Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Μεταλλαγμένα Τρόφιμα - Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί



  • Ανησυχούμε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα αφού οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων (μέσω των ζωοτροφών) είναι ακόμη άγνωστοι.

  • Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι (όπως είναι η αλλοίωση της βιοποικιλότητα) είναι ανυπολόγιστοι και το χειρότερο … μη ανατρέψιμοι.

  • Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι οργανισμοί των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) δεν έχει τροποποιηθεί με πολλαπλασιασμό ή φυσικό τρόπο (όπως το μπόλιασμα των τριανταφυλλιών), αλλά με την εισαγωγή γονιδίου που προέρχεται από άλλη ποικιλία ή είδος. Παράδειγμα είναι η παραγωγή τροποποιημένων ντομάτων με γονίδιο ψαριού.

  • Αδιαπραγμάτευτη θέση των Οικολόγων με βάση τη θεμελιώδη αρχή της προφύλαξης, είναι όπως άμεσα απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, εφόσον υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες γύρω από την ασφάλεια τους.

  • Από το 2004 ότι σε όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που περιλαμβάνουν ΓΤΟ (πέραν από 0,9%) αυτό θα αναγράφεται στο προϊόν έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να πει ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Σήμερα δυστυχώς η αναγραφή στα τρόφιμα εξαιρεί τα ζωικά προϊόντα όπως το γάλα το κρέας και τα αυγά και έτσι ο καταναλωτής δεν γνωρίζει εάν τα ζώα έχουν τραφεί με ΓΤ ζωοτροφές.

  • Οι Οικολόγοι συνεχίζουν να διεκδικούν την απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ και διεκδικούν ότι η κάθε μια χώρα ή περιοχή στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να οριστεί ως "περιοχή ελεύθερη από μεταλλαγμένες καλλιέργειες".

  • Στην Κύπρο και παρά τις επίμονες προσπάθειες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν έγινε ακόμη κατορθωτό να κηρυχτεί η Κύπρος ως χώρα ελεύθερη από καλλιέργειες ΓΤΟ.

  • Τα πολιτικά κόμματα έχουν πλήρη άγνοια του θέματος και κρυβόμενοι δήθεν πίσω από την τήρηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών διαιωνίζουν τους κινδύνους στον κύπριο καταναλωτή.

  • Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διεκδικεί δυναμικά την ραφοποίηση των μεταλλαγμένων τροφίμων έτσι ώστε αυτά υποχρεωτικά να τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια στα καταστήματα για να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καταναλωτής τι αγοράζει.

2 σχόλια:

  1. Ήρτα πριν ένα μηνα κύπρο. Η μάνα μου εκαθάριζε κοτόπουλλο. Πόψε θα φάεις κοτόπουλλο γιόρκι. Όι ποτζιείνα της φάρμας με τες ορμόνες.

    -Μα εν κοτόπουλλο οξά εν γαλίναν που έσφαξες
    -Κοτόπουλλο σπιθκιάσιμο
    -Τζιαι τι τα ταΐζεις να πασιυνίσκουν έτσι
    -Τροφήν που μας φέρνει ο θκειός σου ο Παναής.
    -Μα είσαι σίουρη τι τα ταΐζεις; Σαν να τζαι ανακατσιώ τους πουλλακκους σου. Εν μοιάζουν με πουλιά κανονικά. Επασιύναν τόσον πολλά που εκουτσάναν.
    -Εν καθαρά σαν το σιόνιν γιέ μου. Θκιάβασε πας τον σάκκον με την τροφήν. Γράφει τα ούλα πάνω.

    Θωρώ: σόγια μεταλλαγμένη 40%, κάτι που ετέλειωννεν σε ..κυλίνη 0.013%, καμιάν δεκαρκά άλλες χημικές ουσίες τζιαι άλατα που δεν εξανάκουσα από 0.1 μέχρι 1%.

    Δηλαδή, όχι μόνον ταΐζει τα πουλιά με μεταλλαγμένα, βάλλει τζιαι τα αντιβιωτικά προκαταβολικά για να μεν αρρωστούν.

    φυσικά πράματα, τέλλια φυσικά.

    Ελπίζω οι προσπάθειες σας να ευοδώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xerete

    sas ixa afisi dio erwtisis sto proigoumeno sas post, oso afora tin topothetisi tou kinimatos oikologwn kiprou se ena siggekrimeno thema. Den ida oute to reply mou pros esas na dimosievete sto blog sas alla oute ke kapia apantisi sas.
    Tha ektimousa mia apantisi ek merous sas, sto siggekrimeno thema pou sas rwtisa. An gia opiodipote logo den ixe erthi to reply mou, parakalw opws mou to pite edw, ke tha sas ksanagrapsw ta erwtimata mou.

    Efxaristw,
    Evangelia

    ΑπάντησηΔιαγραφή