Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Η συνέντευξη μου στον Φιλελεύθερο

Τι σας ώθησε να υποβάλετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή;
Οι θέσεις και η δράση των Οικολόγων της Ευρώπης εστιάζονται στη διασφάλιση ενός καλύτερου κόσμου. Οι Οικολόγοι νοιαζόμαστε για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, βάζουμε την υγεία ως πρωταρχικό στόχο, πολεμούμε τις διακρίσεις, δεν ανήκουμε στα συμφέροντα κανενός και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια καλύτερη Κύπρο και μια καλύτερη Ευρώπη. Για τους λόγους αυτούς θέτω υποψηφιότητα ζητώντας να μας δοθεί η ευκαιρία να το πετύχουμε. Οι πολιτικές των παραδοσιακών κομμάτων έχουν ήδη αποτύχει στον οικονομικό τομέα και εάν συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια υπεροψία στις προειδοποιήσεις της υπερεκμετάλλευσης και υπερθέρμανσης του πλανήτη, πολύ σύντομα θα θυματοποιήσουμε χώρες και ανθρώπους. Κάποιοι μπορεί σήμερα να μιλούν πράσινα… οι Οικολόγοι όμως δρούμε ΠΡΑΣΙΝΑ!

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σε περίπτωση εκλογής σας;
Προτεραιότητα για μένα είναι οποιαδήποτε πολιτική συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του Κύπριου και Ευρωπαίου πολίτη. Είναι αυτονόητο ότι κάθε κύπριος Ευρωβουλευτής θα αναλάβει και τον πολύ σημαντικό ρόλο του "πρέσβη" της Κύπρου στην Ε.Ε. Θα δημιουργεί τις ευκαιρίες για σωστή ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτικών όσον αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. προς την Κύπρο και θα διεκδικεί την έμπρακτη εφαρμογή στην Κύπρο των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε. Πέραν όμως από το καυτό εθνικό μας θέμα, κάθε Πράσινος Ευρωβουλευτής έχει σαν στόχο της συμμετοχής του στο Ευρωκοινοβούλιο τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τη διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή, της προστασίας των παιδιών και όσων βρίσκονται στις λιγότερο πλεονεκτικές θέσεις της κοινωνίας, τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς της ανθρωπιστικής επίλυσης του προβλήματος της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη, τη συμβολή της Ε.Ε. στην καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες γειτονικές χώρες και φυσικά τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας για καταπολέμηση της ανεργίας και παράλληλη ενθάρρυνση βιώσιμων επενδύσεων.

Οι Οικολόγοι για χρόνια τώρα παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, νομίζετε ότι θα μπορέσουν αυτή τη φορά να σπάσουν τα κατεστημένα;
Το ποσοστό των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα μπορούσε να ήταν διπλάσιο εάν οι ψηφοφόροι ήταν λιγότερο συντηρητικοί στον τρόπο που ψηφίζουν, αφού πολύ δύσκολα ξεφεύγουν από τον παραδοσιακό, ακόμη και οικογενειακό πολιτικό τους χώρο. Δυστυχώς πολύ εύκολα αρκετοί ψηφοφόροι επηρεάζονται και από τον δήθεν "ανταγωνισμό" που τα μεγάλα κόμματα τεχνητά δημιουργούν για κατάκτηση της πρωτιάς στις εκλογές, ως αν οι εκλογές να είναι ένας αγώνας νικητών και όχι η δημοκρατική και ελεύθερη έκφραση της επιλογής αντιπροσώπων. Η ελπίδα μου για ένα πιο ψηλό και πιο αντιπροσωπευτικό ποσοστό των Οικολόγων βασίζεται στην ελεύθερη σκέψη των νέων και όσων συνειδητοποιούν (ή παραδέχονται) ότι η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από μόνη της αλλά χρειάζεται τους τολμηρούς και ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα λάβουν δράση αντί απλά να διαμαρτύρονται ότι αυτά που κάνουν οι άλλοι … δεν είναι αρκετά!.

Ποια είναι η στάση της Ομάδας των Πρασίνων στο Κυπριακό;
Οι Πράσινοι της Ευρώπης έχουν ταχθεί ξεκάθαρα και κατ' επανάληψη υπέρ μιας λύσης στην οποία η πλήρης αποστρατικοποίηση (περιλαμβανομένης της κατάργησης των Βρετανικών Βάσεων) θα είναι το πρώτο βήμα και η οποία θα στηρίζεται στις αρχές της Ε.Ε. και στα ψηφίσματα των Η.Ε., χωρίς διαχωρισμούς με βάση την εθνότητα, τη θρησκεία ή την γλώσσα. Ωστόσο οι Πράσινοι της Ευρώπης υποστηρίζοντας τη σημασία της διεύρυνση της Ε.Ε. έτσι ώστε χωρίς προκαταλήψεις να συμπεριλάβει και την Τουρκία (μια μουσουλμανική χώρα στο χριστιανικό "κλαμπ" της Ευρώπης) πολλές φορές κινούνται με στόχο την κατά το δυνατό διευκόλυνση της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία νοουμένου ότι αυτή θα περάσει μέσα από την αναγκαία εκδημοκρατικοποίηση και απτή απόδειξη του σεβασμού των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Εδώ είναι και ο πολύ σημαντικός ρόλος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου στην ενημέρωση και υπενθύμιση των σοβαρών αποκλίσεων της Τουρκίας από τα κριτήρια ένταξης, της ανάγκης άσκησης πιέσεων από την Ε.Ε. για απόσυρση των στρατευμάτων, το σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άμεση λύση του κυπριακού προβλήματος με διασφαλισμένες τις βασικές ελευθερίες στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου