Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Οικότοποι - Στην Ευρώπη προστατεύονται, στην Κύπρο ...

Η διεθνής Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα του 1992, αποτελεί το πλαίσιο των προγραμμάτων της Ε.Ε. για την προστασία των ειδών και του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Σκοπός του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 είναι η διατήρηση ή αποκατάσταση των οικοτόπων και ειδών που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες οδηγίες σε ένα ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης στη φυσική τους εμβέλεια, χωρίς να σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι οι εν εξελίξει δραστηριότητες στην τοποθεσία πρέπει ν’ αλλάξουν ή να σταματήσουν.
Οι πιο σημαντικοί οικότοποι στην Κύπρο είναι, οι αλυκές της Λάρνακας και του Ακρωτηρίου, οι λίμνες της Ορόκλινης και του Παραλιμνίου και φυσικά οι περιοχές του Ακάμα και του Δάσους της Πάφου.

Όλες όμως αυτές οι περιοχές απειλούνται συνεχώς ακόμα και από το κράτος που έχει υποχρέωση να τις προστατεύει αλλά κυρίως από τις ανεξέλεγκτες και κυρίαρχες εταιρείες ανάπτυξης που το μόνο που στοχεύουν είναι να τις κτίσουν.

Συγκεκριμένα:

Στην αλυκή της Λάρνακας
Κτίστηκε η αφαλάτωση, ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, το αεροδρόμιο και η επέκτασή του χωρίς καν να συζητηθεί άλλη περιοχή. Η απόρριψη τοξικών λυμάτων στην Αλυκή Λάρνακας από τις δραστηριότητες του νέου αεροδρομίου και η χλιαρή αντίδραση του Υπουργείου Γεωργίας είναι χαρακτηριστική της ανεπάρκειας της Κύπρου να προστατεύει τις λίγες και ευαίσθητες περιοχές φυσικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας.

Στην Αλυκή Ακρωτηρίου:
Συζητείται η κατασκευή παραλιακού ασφαλτοστρωμένου δρόμου και η κατασκευή δρόμου ο οποίος θα διασχίζει την αλυκή από την κοινότητα Ακρωτηρίου μέχρι τον κύριο δρόμο. Σήμερα ολόκληρη η παραλιακή μεριά της Αλυκής Ακρωτηρίου είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος για τον οποίο κανένας δεν φροντίζει και έτσι αναλαμβάνουν δράση οι εθελοντικές ομάδες πολιτών.

Στην Ορόκλινη
Κτίστηκε ολόκληρη ανάπτυξη μέσα στην ίδια τη λίμνη μπαζόνοντάς την, κτίστηκε πρατήριο βενζίνης και ετοιμάζεται και η περαιτέρω ανάπτυξη οικιστικής περιοχής εντός της λίμνης. Η λίμνη είναι ο οικότοπος πολλών όμορφων και μοναδικών πουλιών όπως είναι η "Πελλοκατερίνα" για τα οποία όπως σήμερα φαίνεται να νοιάζονται μόνο κάποιοι λίγοι ξένοι παρατηρητές πουλιών.

Στη λίμνη του Παραλιμνίου
Ο βιότοπος του σπάνιου νερόφιδου Natrix Natrix κινδυνεύει από την μετατροπή της λίμνης σε οικιστική περιοχή με κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών, πέραν από την μόνιμη καταστροφή του φυσικού τοπίου.

Το Δάσος της Πάφου
Ο μεγαλύτερος προστατευόμενος οικότοπος στην Κύπρο είναι κλειστός στο κυνήγι και σε οποιαδήποτε ανάπτυξη από το 1938, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Φύση 2000, έχει κηρυχθεί "σημαντική περιοχή για τα πουλιά" και "ειδική ζώνη προστασίας για τα πουλιά". Σήμερα γίνονται σχεδιασμοί για άνοιγμα της περιμέτρου του δάσους όπου ζει το 70% των αγρινών, στο κυνήγι και γίνονται ανεπίσημες έρευνες για επιλογή χώρων για λατόμευση. Οποιοδήποτε από τα δύο επιτραπεί θα είναι καταστροφικό για το δάσος.

Στον Ακάμα
Είναι γνωστή η πάλη για την προστασία της περιοχής από τα αδηφάγα σχέδια των εταιρειών ανάπτυξης γης. Η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και να μην ενδώσει στις απειλές όσων αδημονούν να μετατρέψουν την πιο αξιόλογη περιοχή της Κύπρου σε ακόμη μια ακαλαίσθητη γειτονία τουριστικών σπιτιών. Η δίκαιη αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών είναι το κλειδί της επιτυχίας του Σχεδίου Προστασίας του Ακάμα.

Δυστυχώς όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις δεν έχουν εκτιμήσει την αξία των βιοτόπων της Κύπρου, οι οποίοι αφήνονται στις ορέξεις και την ανεύθυνη χρήση τόσο του ιδίου του κράτους όσο και των εταιρειών ανάπτυξης.

Ήδη έχουμε χάσει πολλά και σημαντικά…

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Ευρωπαική Μέρα Πάρκων

Στις 24 Μαΐου εορτάζεται στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Μέρα Πάρκων, σηματοδοτώντας 100 χρόνια από το πρώτο πάρκο που εγκαινιάστηκε στην Ευρώπη - στη Σουηδία στις 24 Μαΐου 1909. Η μέρα αυτή έχει φυσικά συμβολική έννοια και η φετινή επέτειος ήταν ειδικά αφιερωμένη στη Νεολαία – το Μέλλον των πάρκων μας!

Πόσο μα πόσο απέχουν αυτά από την πραγματικότητα στην "Ευρωπαϊκή" μας Κύπρο; Ενώ ο μέσος ευρωπαίος έχει στη διάθεσή του 8 τ.μ. χώρο πρασίνου ο Λευκωσιάτης έχει μόνο 1.4 τ.μ. και ο Παφίτης 3 τ.μ. Όταν οι άλλοι σχεδιάζουν πάρκα θεωρούν επιτυχημένο ένα πάρκο όταν το απολαμβάνουν οι άνθρωποι. Στην Κύπρο επιτυχημένο πάρκο είναι αυτό που δεν δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές αρχές αφού κανένας δεν το επισκέπτεται…. παράδειγμα. το δημοτικό πάρκο Πάφου που ήταν τόσο απίστευτα γυμνό και αφιλόξενο που η μόνη ζωή του ήταν κάποιες μυρμιγκοφωλιές!

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Η συνέντευξη μου στον Φιλελεύθερο

Τι σας ώθησε να υποβάλετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή;
Οι θέσεις και η δράση των Οικολόγων της Ευρώπης εστιάζονται στη διασφάλιση ενός καλύτερου κόσμου. Οι Οικολόγοι νοιαζόμαστε για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, βάζουμε την υγεία ως πρωταρχικό στόχο, πολεμούμε τις διακρίσεις, δεν ανήκουμε στα συμφέροντα κανενός και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια καλύτερη Κύπρο και μια καλύτερη Ευρώπη. Για τους λόγους αυτούς θέτω υποψηφιότητα ζητώντας να μας δοθεί η ευκαιρία να το πετύχουμε. Οι πολιτικές των παραδοσιακών κομμάτων έχουν ήδη αποτύχει στον οικονομικό τομέα και εάν συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια υπεροψία στις προειδοποιήσεις της υπερεκμετάλλευσης και υπερθέρμανσης του πλανήτη, πολύ σύντομα θα θυματοποιήσουμε χώρες και ανθρώπους. Κάποιοι μπορεί σήμερα να μιλούν πράσινα… οι Οικολόγοι όμως δρούμε ΠΡΑΣΙΝΑ!

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σε περίπτωση εκλογής σας;
Προτεραιότητα για μένα είναι οποιαδήποτε πολιτική συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του Κύπριου και Ευρωπαίου πολίτη. Είναι αυτονόητο ότι κάθε κύπριος Ευρωβουλευτής θα αναλάβει και τον πολύ σημαντικό ρόλο του "πρέσβη" της Κύπρου στην Ε.Ε. Θα δημιουργεί τις ευκαιρίες για σωστή ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτικών όσον αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. προς την Κύπρο και θα διεκδικεί την έμπρακτη εφαρμογή στην Κύπρο των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε. Πέραν όμως από το καυτό εθνικό μας θέμα, κάθε Πράσινος Ευρωβουλευτής έχει σαν στόχο της συμμετοχής του στο Ευρωκοινοβούλιο τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τη διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή, της προστασίας των παιδιών και όσων βρίσκονται στις λιγότερο πλεονεκτικές θέσεις της κοινωνίας, τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς της ανθρωπιστικής επίλυσης του προβλήματος της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη, τη συμβολή της Ε.Ε. στην καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες γειτονικές χώρες και φυσικά τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας για καταπολέμηση της ανεργίας και παράλληλη ενθάρρυνση βιώσιμων επενδύσεων.

Οι Οικολόγοι για χρόνια τώρα παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, νομίζετε ότι θα μπορέσουν αυτή τη φορά να σπάσουν τα κατεστημένα;
Το ποσοστό των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα μπορούσε να ήταν διπλάσιο εάν οι ψηφοφόροι ήταν λιγότερο συντηρητικοί στον τρόπο που ψηφίζουν, αφού πολύ δύσκολα ξεφεύγουν από τον παραδοσιακό, ακόμη και οικογενειακό πολιτικό τους χώρο. Δυστυχώς πολύ εύκολα αρκετοί ψηφοφόροι επηρεάζονται και από τον δήθεν "ανταγωνισμό" που τα μεγάλα κόμματα τεχνητά δημιουργούν για κατάκτηση της πρωτιάς στις εκλογές, ως αν οι εκλογές να είναι ένας αγώνας νικητών και όχι η δημοκρατική και ελεύθερη έκφραση της επιλογής αντιπροσώπων. Η ελπίδα μου για ένα πιο ψηλό και πιο αντιπροσωπευτικό ποσοστό των Οικολόγων βασίζεται στην ελεύθερη σκέψη των νέων και όσων συνειδητοποιούν (ή παραδέχονται) ότι η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από μόνη της αλλά χρειάζεται τους τολμηρούς και ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα λάβουν δράση αντί απλά να διαμαρτύρονται ότι αυτά που κάνουν οι άλλοι … δεν είναι αρκετά!.

Ποια είναι η στάση της Ομάδας των Πρασίνων στο Κυπριακό;
Οι Πράσινοι της Ευρώπης έχουν ταχθεί ξεκάθαρα και κατ' επανάληψη υπέρ μιας λύσης στην οποία η πλήρης αποστρατικοποίηση (περιλαμβανομένης της κατάργησης των Βρετανικών Βάσεων) θα είναι το πρώτο βήμα και η οποία θα στηρίζεται στις αρχές της Ε.Ε. και στα ψηφίσματα των Η.Ε., χωρίς διαχωρισμούς με βάση την εθνότητα, τη θρησκεία ή την γλώσσα. Ωστόσο οι Πράσινοι της Ευρώπης υποστηρίζοντας τη σημασία της διεύρυνση της Ε.Ε. έτσι ώστε χωρίς προκαταλήψεις να συμπεριλάβει και την Τουρκία (μια μουσουλμανική χώρα στο χριστιανικό "κλαμπ" της Ευρώπης) πολλές φορές κινούνται με στόχο την κατά το δυνατό διευκόλυνση της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία νοουμένου ότι αυτή θα περάσει μέσα από την αναγκαία εκδημοκρατικοποίηση και απτή απόδειξη του σεβασμού των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Εδώ είναι και ο πολύ σημαντικός ρόλος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου στην ενημέρωση και υπενθύμιση των σοβαρών αποκλίσεων της Τουρκίας από τα κριτήρια ένταξης, της ανάγκης άσκησης πιέσεων από την Ε.Ε. για απόσυρση των στρατευμάτων, το σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άμεση λύση του κυπριακού προβλήματος με διασφαλισμένες τις βασικές ελευθερίες στο νησί.

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Μεταλλαγμένα Τρόφιμα - Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί



  • Ανησυχούμε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα αφού οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων (μέσω των ζωοτροφών) είναι ακόμη άγνωστοι.

  • Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι (όπως είναι η αλλοίωση της βιοποικιλότητα) είναι ανυπολόγιστοι και το χειρότερο … μη ανατρέψιμοι.

  • Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι οργανισμοί των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) δεν έχει τροποποιηθεί με πολλαπλασιασμό ή φυσικό τρόπο (όπως το μπόλιασμα των τριανταφυλλιών), αλλά με την εισαγωγή γονιδίου που προέρχεται από άλλη ποικιλία ή είδος. Παράδειγμα είναι η παραγωγή τροποποιημένων ντομάτων με γονίδιο ψαριού.

  • Αδιαπραγμάτευτη θέση των Οικολόγων με βάση τη θεμελιώδη αρχή της προφύλαξης, είναι όπως άμεσα απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, εφόσον υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες γύρω από την ασφάλεια τους.

  • Από το 2004 ότι σε όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που περιλαμβάνουν ΓΤΟ (πέραν από 0,9%) αυτό θα αναγράφεται στο προϊόν έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να πει ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Σήμερα δυστυχώς η αναγραφή στα τρόφιμα εξαιρεί τα ζωικά προϊόντα όπως το γάλα το κρέας και τα αυγά και έτσι ο καταναλωτής δεν γνωρίζει εάν τα ζώα έχουν τραφεί με ΓΤ ζωοτροφές.

  • Οι Οικολόγοι συνεχίζουν να διεκδικούν την απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ και διεκδικούν ότι η κάθε μια χώρα ή περιοχή στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να οριστεί ως "περιοχή ελεύθερη από μεταλλαγμένες καλλιέργειες".

  • Στην Κύπρο και παρά τις επίμονες προσπάθειες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν έγινε ακόμη κατορθωτό να κηρυχτεί η Κύπρος ως χώρα ελεύθερη από καλλιέργειες ΓΤΟ.

  • Τα πολιτικά κόμματα έχουν πλήρη άγνοια του θέματος και κρυβόμενοι δήθεν πίσω από την τήρηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών διαιωνίζουν τους κινδύνους στον κύπριο καταναλωτή.

  • Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διεκδικεί δυναμικά την ραφοποίηση των μεταλλαγμένων τροφίμων έτσι ώστε αυτά υποχρεωτικά να τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια στα καταστήματα για να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καταναλωτής τι αγοράζει.

Κυριακή 10 Μαΐου 2009



Είμαστε στρουθοκάμηλοι;


Οι στρουθοκάμηλοι, λένε, κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο για να μην βλέπουν τον κίνδυνο που έρχεται … και για να μην τους βλέπει ούτε και αυτός!

Μήπως καθημερινά στρουθοκαμηλίζουν οι άνθρωποι και αντί να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του πλανήτη κάνουν ότι αυτά δεν υπάρχουν … ελπίζοντας ότι θα λυθούν από μόνα τους;

Τα προβλήματα είναι καθημερινά και δυστυχώς δεν φεύγουν από μόνα τους. ΟΛΟΙ και εννοούμε ΟΛΟΙ πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, να κάνουμε τα λόγια πράξεις και να απαιτήσουμε οι κυβερνήσεις να κάνουν τα μεγάλα άλματα. ΤΩΡΑ!


Είμαστε ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ. Δεν είμαστε στρουθοκάμηλοι!

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

7 λόγοι γιατί ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

1. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ δεν ανήκουν στα συμφέροντα κανενός. Είναι ελεύθεροι να κάνουν τις ορθές επιλογές.
2. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ νοιάζονται για τα καθημερινά προβλήματα. Δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν περισσότερα!
3. Για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, η υγεία μας είναι πρωταρχικός στόχος.
4. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ πολεμούν κάθε είδους διάκριση. Στόχος μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
5. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη Ευρώπη με περισσότερη διαφάνεια και πιο άμεση συμμετοχή.
6. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ είναι βέβαιοι ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός. Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε στην αλλαγή!
7. Άλλοι μιλούν πράσινα, εμείς δρούμε ΠΡΑΣΙΝΑ!

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Τα λέει όλα για την υπερθέρμανση του πλανήτη!!!

Η συνέντευξή μου στον ΠΟΛΙΤΗ

Πως νομίζετε ότι μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να συμβάλει στη βελτίωση της πολιτικής αλλά και της ευρύτερης ζωής στην Κύπρο;
Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα ζυμωτήρι ιδεών και τάσεων από διαφορετικούς ανθρώπους προερχόμενους από 27 χώρες, η κάθε χώρα και ο κάθε άνθρωπος με τη δική του ιστορία, τις δικές του προτεραιότητες και πάνω από όλα το δικό του όραμα για την Ευρώπη. Είναι μια ευκαιρία για να διευρυνθεί το πολιτικό πεδίο της Κύπρου στο οποίο δικαίως μεν κυριαρχεί το εθνικό θέμα αλλά και όπου η μικροπολιτική μετατρέπεται σε κυρίαρχο θέμα άσχετα εάν συχνά δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ή στόχο αλλά χαρακτηρίζεται μόνο από "πολιτικές ατάκες".
Η πρώτη 5ετία συμμετοχής της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά γενικότερα και η υποχρέωση της Κύπρου να εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες και πρακτικές, έφερε ήδη τις πρώτες αναβαθμίσεις σε θέματα περιβάλλοντος, ασφάλειας τροφίμων και δημοκρατικότερων θεσμών. Η σημαντικότερη βελτίωση θα επέλθει όταν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε, να νοιαζόμαστε και να συμβάλλουμε σε ότι συμβαίνει και έξω από τη μικρή μας Κύπρο, στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, και στον κόσμο γενικότερα.

Υπάρχουν κάποια ελλείμματα σε θέματα στην πολιτική σκηνή στην Κύπρο που θεωρείτε ότι μπορείτε να τα αναπληρώσετε με τη δράση σας στην Ευρωβουλή;
Η δράση των Ευρωβουλευτών στοχεύει στο να βελτιώσει τα ελλείμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη συμβολή όλων. Η Κύπρος είναι ακόμη, απομονωμένη σαν οντότητα στην Ε.Ε. όντας μικρή χώρα με μόνο πέντε χρόνια συμμετοχή. Η δράση μου στην Ευρωβουλή θα στοχεύει στην ανάδειξη της Κύπρου σαν μιας χώρας που μέσα από τους εκπροσώπους της και της πολιτικής που ακολουθεί, συμμετέχει και προσφέρει στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη και άρα δικαιωματικά ζητά και το σεβασμό στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Ίσως ένα από τα σημαντικότερα ελλείμματά μας είναι ότι δεν είμαστε ακόμη μια «κοινωνία των πολιτών», αλλά κυριαρχεί η εξουσία των κρατούντων και η σκοπιμότητα του «πολιτικού κόστους».

Που θα εστιάσετε την προσοχή σας σε περίπτωση που εκλεγείτε;
· Η ενίσχυση της οικονομίας μέσα από την κρίση, πρέπει να στοχεύει όχι απλά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά στη δημιουργία νέων ΠΡΑΣΙΝΩΝ θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων φιλικών τεχνολογιών, των δημόσιων συγκοινωνιών και θέσεων που θα βελτιώσουν την κοινωνική προσφορά στους πολίτες π.χ. μεγαλύτερες αναλογίες δασκάλων προς μαθητές και ιατρών/νοσοκόμων προς ασθενείς.
· Οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας η οποία απαιτεί όπως η Ευρώπη δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε όσα λέει ο επιστημονικός κόσμος και λιγότερη προσοχή στις απαιτήσεις των βιομηχάνων. Επείγει η νομοθετική ρύθμιση που θα οδηγήσει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και θα στηρίξει μια βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις χώρες.
· Η υγεία μας και η διασφάλιση ενός ποιοτικού μέλλοντος πρέπει να γίνουν πρωταρχικοί στόχοι. Η διασφάλιση καθαρού αέρα και νερού δεν πρέπει να θυσιάζονται για κανένα συμφέρον. Είναι η ώρα να ενισχύσουμε όχι την εντατική γεωργία με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά τις ήπιες καλλιέργειες και βιοκαλλιέργειες, εξοστρακίζοντας τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς από την Ευρώπη.
· Όλοι οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από πιθανό κοινωνικό ή οικονομικό αποκλεισμό και να απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής. Κάθε είδους διάκριση και έλλειψης ανοχής στη διαφορετικότητα πρέπει να καταπολεμάται, στοχεύοντας πάντα στο να βοηθούνται εκείνοι που βρίσκονται στις λιγότερο πλεονεκτικές θέσεις της κοινωνίας.
· Περισσότερη δημοκρατία. Διαφανείς διαδικασίες και περισσότερη συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα λήψης αποφάσεων για να μπορεί να ακούεται η φωνή όλων μας και όχι μόνο των ισχυρών της εξουσίας και του πλούτου. Η ελευθερία της έκφρασης, η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων στα ΜΜΕ καθώς και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και η προστασία των προσωπικών του δεδομένων, θα πρέπει να κατοχυρωθούν και να γίνουν σεβαστά σαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Πράσινη Ενέργεια

Η σημασία της υποψηφιότητας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ στις Ευρωεκλογές

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντικών της Κύπρου είναι ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος πέραν από 10 χρόνια. Στην Ευρωβουλή σήμερα 43 Πράσινοι Ευρωβουλευτές μαζί με 11 Υπουργούς και δεκάδες Πράσινους βουλευτές, δημάρχους και τοπικούς συμβούλους ανά την Ευρώπη προωθούν με πολλή ενεργητικότητα τα καθημερινά θέματα του πολίτη, στοχεύοντας σε μια καλύτερη και δικαιότερη Ευρώπη.
Ανάμεσα σε αυτά είναι:
• το φρένο στις κλιματικές αλλαγές μέσα από την πράσινη επανάσταση για μείωση της περιττής κατανάλωσης, την καλύτερη απόδοση της ενέργειας, την αντικατάσταση του "ακάθαρτου" πετρελαίου με καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας
• η ασφάλεια των τροφίμων - να μην ξεχνούμε τις τρελές αγελάδες, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τις διοξίνες στο γάλα
• η ανατροπή της κοινωνικής ανισότητας που επέρχεται με την χωρίς όρους παγκοσμιοποίηση που επιτρέπει μεταξύ άλλων και στο όνομα του φιλελεύθερου συστήματος, την εκμετάλλευση παιδιών για φτηνά εργατικά
• η αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας σε τεχνολογίες που προστατεύουν το περιβάλλον και με νέες θέσεις που αναβαθμίζουν την κοινωνική προσφορά
• περισσότερη διαφάνεια και συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων για να εκλείψει η απέχθεια των πολιτών στην πολιτική.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ της Κύπρου και της Ευρώπης σας παροτρύνουμε να δράσουμε όλοι μαζί τώρα εάν θέλουμε ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας.
Εάν δεν δράσουμε τώρα, η οικονομική κρίση που μας έχει "πιάσει στον ύπνο", θα φαντάζει σαν παιχνιδάκι μπροστά στην περιβαλλοντική κρίση που συνεχώς πλησιάζει με τη συνεπακόλουθη κοινωνική κρίση και την αναμενόμενη μαζική μετανάστευση.
Δυστυχώς και παρά όλες τις ενδείξεις, οι περισσότεροι συνεχίζουν ως αν τίποτε να μην συμβαίνει. Κάτι που θυμίζει την ορχήστρα του Τιτανικού……..
Ας δράσουμε λοιπόν τώρα, δυναμώνοντας τη φωνή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ στις Ευρωεκλογές του Ιούνη!

Εύη Θεοπέμπτου

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Θέσεις Ευρωεκλογών 2009


1. Νέα Πράσινη Συμφωνία
Μέσα από την κρίση της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, είναι τώρα η ώρα να εγκαταλείψουμε την καταστροφική και κοντόφθαλμη πολιτική που εφαρμόζουμε και να στοχεύσουμε σε αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε για να πετύχουν μια μακροχρόνια καλύτερη ζωή.

2. Πράσινες Θέσεις Εργασίας
Η ενίσχυση της οικονομίας μέσα από την κρίση, πρέπει να στοχεύει όχι απλά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά στη δημιουργία νέων ΠΡΑΣΙΝΩΝ θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων φιλικών τεχνολογιών, των δημόσιων συγκοινωνιών και θέσεων που θα βελτιώσουν την κοινωνική προσφορά στους πολίτες π.χ. μεγαλύτερες αναλογίες δασκάλων προς μαθητές και ιατρών/νοσοκόμων προς ασθενείς.

3. Κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς
Όλοι οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από πιθανό κοινωνικό ή οικονομικό αποκλεισμό και να απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ίσα δικαιώματα μέσα και έξω από το χώρο εργασίας και θα πολεμούμε κάθε είδους διάκρισης και έλλειψης ανοχής στη διαφορετικότητα, βοηθώντας πάντοτε εκείνους που βρίσκονται στις λιγότερο πλεονεκτικές θέσεις της κοινωνίας.

4. Κλιματικές αλλαγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας η οποία απαιτεί όπως η Ευρώπη δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε όσα λέει ο επιστημονικός κόσμος και λιγότερη προσοχή στις απαιτήσεις των βιομηχάνων. Επείγει η νομοθετική ρύθμιση που θα οδηγήσει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και θα στηρίξει μια βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις χώρες. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η στροφή σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μας απαλλάξει από την εξάρτηση από τα "ακάθαρτα" πετρελαιοειδή και τον μόνιμο εφιάλτη των πυρηνικών εργοστασίων.

5. Ασφάλεια των τροφίμων
Η υγεία μας και η διασφάλιση ενός ποιοτικού μέλλοντος πρέπει να γίνουν πρωταρχικοί στόχοι. Η διασφάλιση καθαρού αέρα και νερού δεν πρέπει να θυσιάζονται για κανένα συμφέρον. Ήρθε η ώρα να βαρέσει η ζυγαριά όχι προς την εντατική γεωργία με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά προς ήπιες καλλιέργειες και βιοκαλλιέργειες, εξοστρακίζοντας τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς από την Ευρώπη.

6. Ευρώπη με περισσότερη διαφάνεια
Περισσότερη δημοκρατία. Διάφανες διαδικασίες και περισσότερη συμμετοχή για να μπορεί να ακουστεί η φωνή όλων μας και όχι μόνο των δυνατών. Είναι βασική η ελευθερία έκφρασης για τα άτομα και τα ΜΜΕ καθώς και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών πληροφοριών.

7. Ευθύνες της Ευρώπης στον πλανήτη
Η Ευρώπη έχει υποχρέωση στην προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε.